BG TV Talk
15 November 2018 02:40:17
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
 
  Home Help Search BG TV News CN BG Fans Ask Facebook Contact us Staff List Login Register  

БНТ 1/БНТ | новини и коментари

Pages: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 39   Go Down
  Print  
Author Topic: БНТ 1/БНТ | новини и коментари  (Read 59243 times)
spike
Админ
Маниак
******
Offline Offline

Posts: 2 819WWW
« Reply #440 on: 24 July 2017 19:53:18 »

Време беше и БНТ да почнат свой сериал! В линка има и видео. Най-важното е, че сериалът ще е само 6 епизода и ще се снима през есента, но ще се излъчи в началото на 2018г. Жалко, че не споменаха нищо за "Ескейп" и сезон 2 на "Четвърта власт". Явно с течение на времето са се отказали от тях...

"Денят на бащата" - нов сериал на БНТ

Филмите и сериалите, продуцирани от Българската национална телевизия, се очакват с нетърпение, събират рекорден брой зрители. В студиото на "Денят започва с култура" разговаряхме за нов сериал на БНТ, чиито снимки ще започнат през есента. Гости на предаването по темата бяха програмният директор на БНТ 1 и продуцент на сериалите на БНТ Севда Шишманова, продуцентът Мартичка Божилова, режисьорът Павел Веснаков и сценаристката Теодора Василева.

Севда Шишманова: Българската национална телевизия гарантира стандарта на своите продукции чрез политиката, която води във филмопроизводството. Всичко започва с една много прецизна селекция, с публичен конкурс, в който могат да участват всички продуцентски компании по обявени позиции. Селекционната комисия се състои от 12 души, от които само трема са представители на БНТ. Останалите девет са определени чрез жребий от филмовите среди. Ние работим много близко с продуцентските компании, които печелят нашите конкурси. Буквално започваме от това да обсъждаме библията, с която са кандидатствали, сценариите, които са кандидатствали, развиваме ги в много близко сътрудничество - от това каква е арката на героите до това какъв е диалогът в сериалите и продължаваме с това да обсъждаме много близко каста, екипите, които ще реализират сериала, като режисьори и продуценти. Нещо, което е в основата на самия процес, от самото начало това е програмната политика на БНТ, която също се определя от художествена комисия, в която участват принципали и представители на нашия обществен съвет за това как може да бъде гарантирано разнообразието на сериалите и как можем да постигнем едно портфолио от различни жанрове. Ако "Под прикритие" е криминална драма, то "Четвърта власт" е политически трилър, след това имахме "На границата", който е исторически сериал, екранизация по Йовков и сега имаме социална драма. Някак устойчива се оказа тази политика във времето и успя да постигне нещо, което е без аналог в българската телевизионна индустрия, в нейните 60 години развитие, да направи значими продукции, които са конкурентни на международния пазар. Много важно е това, което БНТ извършва с доверието, което има в продуцентските компании, с които работи. Ние страшно държим на хората, с които работим, и мисля, че доверието и процесът е взаимен и в това се ражда този добър стандарт.

Мартичка Божилова: Сценаристите Теодора, Георги и Невена се обърнаха към мен с една наистина много силна история. Тя е базирана на истински истории. "Денят на бащата" е една истинска драма. Става въпрос за едно семейство и тяхното дете, разпадащо се семейство. Образува се една много сериозна война между съпруга и съпругата. Фокусът е какво се случва с детето. Оказва се, че тази тема в Европа е много актуална, не само тук, но особено тук е много актуална, защото процентът на разводите и това, което се случва след това в едно семейство, са наистина във фокуса на общественото внимание. Примерите за това какво се случва са страшно много особено в негативна конотация. От днес започва кастингът за сериала. Наистина търсим много драматични, силни актьори, направо бих казала най-силните в момента, които може да има на българския пазар.

Теодора Василева: Опитваме се да разгледаме този случай без да съдим, без да казваме кое е правилно и кое е грешно. Става дума за синдром на родителско отчуждение. Това е когато при една такава тежка раздяла родителите се озлобяват един срещу друг, губят своята човечност и започват за настройват детето. И се оказва, че в много от случаите детето започва да отхвърля родителя, при когото не живее, и го мрази. Това е социалният контекст на цялото нещо. Иначе става дума за един баща, който губи детето си.

Павел Веснаков: Аз чувствам историята изключително близка както до себе си, така и до филмите, които съм правил. Но има още няколко нещо, които е важно да бъдат споменати. На първо място това е, че тази история е изключително близка до киното като език, като начин на написване на сценария, като амбиция, която ние имаме и начин, по който мислим да я разкажем, което аз чувствам изключително близко до себе си. Това, което мен наистина много ме вълнува в историята е, че тя естествено има лека критика към съвременното общество, но едно от най-ценните неща в нея е това, че нашата история успява да говори за локални проблеми, но да ги представи по изключително универсален начин.
Report Spam   Logged

spike
Админ
Маниак
******
Offline Offline

Posts: 2 819WWW
« Reply #441 on: 01 August 2017 16:24:46 »

Цитирам пост на Найо Тицин (продуцент на сериала "Четвърта власт"):

Тази вечер от 23:30 ч. по БНТ1 - 12-ти, последен епизод на първи сезон на "Четвърта власт"! От тук нататък въпросът е, какво ще бъде следващото голямо журналистическо разследване в сериала? Най-добре пазената тайна на БНТ е сценарият на втори сезон, написан още преди една година!

Дано все пак БНТ реализират сезон 2 на сериала, пък дано се чуе нещо и около проекта им за тийн сериал "Ескейп"... Smiley
Report Spam   Logged

spike
Админ
Маниак
******
Offline Offline

Posts: 2 819WWW
« Reply #442 on: 04 August 2017 17:17:01 »

Още един пост на Найо Тицин:
Снощи изгледах 12-ти епизод на "Четвърта власт". Не бях го гледал от както го излъчваха преди 4 години. Това, което си дадох сметка е, че за съжаление тогава сме били по-свободни от сега. Днес очевидно няма как да минат реплики, като: "Между прокуратурата и службите върви система от услуги." "Кой, кой ще е първият арестуван, заради "Четвърта власт"?" "Тук е досието на един от най-авторитетните журналисти в България. Как ще пишеш срещу лицимерието и корупцията, срещу схемите в политиката, когато си част от тях?"

След такива реплики в първи сезон разбирам защо германската обществена телевизия ARD посочва сериала "Четвърта власт", като пример за защита на журналистическите стандарти и плурализма на мнения, независимо че страната ни заема последно място по свобода на словото в Европейския съюз.
Все в един момент някой ще трябва да отговори на въпроса: Защо цяла година БНТ не пуска заснемането на втори сезон на сериала "Четвърта власт" и кой има интерес от това?
Наистина от доста време се говори за сезон 2 на сериала и е доста странно, че БНТ не го пускат, след като явно е успешен проект. Очевидно политическата цензура върху медиите в момента е по-силна отколкото преди 4 години... Undecided
Report Spam   Logged

pesho
Зяпач
**
Offline Offline

Posts: 246


« Reply #443 on: 16 August 2017 23:59:49 »

БНТ2 ще излъчва пряко изслушването на кандидатите и избора на генерален директор

На 21 и 22 август (понеделник и вторник) от 9:00 часа БНТ2 ще излъчва публичното изслушване на кандидатите за генерален директор на Българската национална телевизия. От деветимата, подали документи за участие в конкурса, СЕМ допусна до последния етап Сашо Йовков, Валерий Тодоров, Тома Иванов, Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков.

Съгласно обявените от Съвета за електронни медии правила за изслушванията, всеки от кандидатите ще разполага с 20 минути за представяне на своята концепция за управление на обществената медия и с време за отговори на въпроси от страна на членовете на СЕМ и на представители на БНТ. След приключване на изслушването и със съгласието на кандидата, възможност да задават въпроси ще имат и присъстващите журналисти.

Последователността, в която кандидатите за генерален директор ще се явят на изслушването, е определена според реда на подаване на документите за кандидатстване.

21 август 2017 г.
9:00 ч. 11:30 ч. - Сашо Йовков
12:00 ч. 14:30 ч. - Валерий Тодоров
15:00 ч. 17:30 ч. - Тома Иванов

22 август 2017 г.
9:00 ч. 11:30 ч. - Иван Гарелов
12:00 ч. 14:30 ч. - Константин Каменаров
15:00 ч. 17:30 ч. - Емил Кошлуков

Решението на Съвета за електронни медии за избор на нов генерален директор на БНТ ще бъде обявено на 23 август (сряда) и ще бъде излъчвано пряко по БНТ2.

Гледайте публичното изслушване на кандидатите за генерален директор на БНТ на 21 и 22 август (понеделник и вторник) от 9:00 часа по БНТ2!
Report Spam   Logged
spike
Админ
Маниак
******
Offline Offline

Posts: 2 819WWW
« Reply #444 on: 31 August 2017 17:07:58 »

На 6 септември в 21:10ч. по "БНТ 1" ще се излъчи премиерно българският филм "Пеещите обувки".
Report Spam   Logged

The TV Boy
Админ
Маниак
******
Offline Offline

Posts: 2 002


Администратор


WWW
« Reply #445 on: 06 September 2017 16:59:53 »

Нещо, което сме пропуснали тук - от август прословутият "Телетекст" на БНТ е заминал в историята. Туй чудо беше аналоговият "еквивалент" на EPG за много от хората през "време оно", когато все още плазмите ги нямаше.  Grin
Report Spam   Logged
monk1900
Зяпач
**
Offline Offline

Posts: 139« Reply #446 on: 06 September 2017 18:56:31 »

Д*йба! Само знаят да махат разни неща..

Ако направят нещо ново ще е за да някой да вземе едни пари. И цифровизацията така - уж 50+ канала, ама друг път. Чудят се само с тия мултиплексове кой какво да вземе. Все им малее. И виваком дето се нагушиха с мултиплексите само звънят „ама искаш ли за 10 ле'а отгоре най-готиния ни пакет с тв канали?“

Какво следва? Да накарат хората да си плащат за канали, които не гледат (тихомълком ефирната телевизия спира), всеки ден да търкат по няколко лотарийни талончета и да пушат по две-три кутии цигари и едно-две наргилета, докато слушат чалга. Направо да смениме питейната вода с енергийни напитки и да я оставиме истинската вода само за тоалетната като пускаме казанчето.

И новия генерален директор на БНТ защо го избраха - „Няма да искам пари, и с този бюджет ще се справим“. Кво ше се справи? Ще даде едни пари да смени дизайна на сайта? Или ще поръча поредната декоративна VOD услуга? Деейба...
Report Spam   Logged
spike
Админ
Маниак
******
Offline Offline

Posts: 2 819WWW
« Reply #447 on: 18 September 2017 18:23:43 »

БНТ продуцира нови детски филми

Започнаха снимките на първия проект Моля те, Нептуне

Българската национална телевизия продуцира три нови кинопроекта за детската аудитория. На последната конкурсна сесия на обществената телевизия бяха одобрени игралните сериали Островът и Румбата, Роналдо и аз. В момента те са на етап развитие на сценария, след което ще започне същинската им реализация. Третият филм е късометражен и носи заглавието Моля те, Нептуне. Той се реализира в партньорство с Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и работата по него вече започна.

Режисьорът на Моля те, Нептуне Петър Гайтанджиев ще ни въведе в драматичната история на Емо едно 9-годишно момче, което преживява тежко раздялата на родителите си, но старателно крие тайната от всички. Действието се развива в детски морски лагер, където Емо среща спасителя бате Боби. Оказва се, че освен от удавяне, списателят ще помогне на детето и в сбъдването на най-голямата му мечта, за която само морският цар Нептун знае.

В главните роли ще видим актьора Филип Аврамов, а образът на Емо ще бъде пресъздаден от талантливия четвъртокласник Андрей Йосифов, чийто филмов дебют е в Моля те, Нептуне. В лентата участват още: водещите на детския формат на обществената телевизия Милион и две усмивки Сандра Петрова и Красимир Кирчев и деца от театралните школи Липа (гр. София), Слънчова планета (гр. Бургас) и Националното музикално училище Любомир Пипков София.

Идеята за филма е на изпълнителния продуцент на проекта Ралица Филипова. Отговорен оператор е Боян Манолов, сценарист Зора Нейкова, а художник Антония Костова.

Външните кадри се реализират на плажа пред къмпинг Китен, където бе заснет и клипа към новата песен на Стефан Вълдобрев По-полека. Екипът на продукцията изказва благодарност на фирма Фаворит ООД, която стопанисва къмпинга, за бъзвезмездното предоставяне на терена и всички съоражения, които ще бъдат използвани по време на снимките.

Останалите два серийни филма ще бъдат готови следващата година. Те ще бъдат реализирани в 8 серии по 54 минути.

Сериалът Островът е решен във любимия жанр на детско-юношеското приключение. Сценарият е изграден по едноименния роман на българския писател и журналист Александър Секулов. В търсене на съкровище край морето децата порастват за ценните неща в живота. Докато за родителите през лятото времето спира, децата живеят тогава най-интензивното си време - водят малките си войни, откриват и завладяват територии, преживяват корабокрушения, сприятеляват се и се разделят, влюбват се за първи път. В проекта е ангажиран режисьорски състав от награждавани автори от средното и младото поколение Милко Лазаров, Милена Андонова, Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

В Румбата, Роналдо и аз зрителите на обществената телевизия ще открият, че зад всяка победа се крие детска мечта. В малко българско градче две момчета Румен (11 г.) и Боби (13 г.) се обединяват около любимата им игра футбола. Те решават да направят отбор, с който да се запишат на междуградски турнир, но бързо разбират, че този план не е толкова лесен за осъществяване. Въпреки различията си, Румен и Боби започват ежедневни тренировки на един от малкото свободни терени в града. Само след седмица обаче мечтата им е на път да бъде разбита парцелът на игрището е обявен на търг от общината. Ще се откажат ли малките приятели, лишени от място за подготовка, или ще успеят да преборят Голиат в лицето на общинските чиновници? Волята им да не се предават е по-силна от всичко, а сладостта от победата ще бъде само част от пътя им на истински победители в бъдещия живот. Изпълнителен продуцент на филмовия проект Румбата, Роналдо и аз е продуцентска компания Дрийм тийм.
Юхууу... Grin Най-накрая БНТ да реализират някакви одобрени проекти. Grin

Припомням, че на редовната сесия за тази година не беше одобрен нито един проект за игрален сериал и съответно бе обявена извънредна сесия. Срокът беше до 29 септември, но сега видях, че срокът е удължен до 16 октомври, та тогава ще видим какви са новите проекти за игрален сериал и съответно кой е одобрен.
Report Spam   Logged

pesho
Зяпач
**
Offline Offline

Posts: 246


« Reply #448 on: 29 September 2017 01:12:01 »

Повече време за култура в ефира на БНТ

Времето за култура в сутрешната програма на БНТ1 от днес се увеличава с половин час. Предаването „Денят започва с култура“ запазва началния си час - веднага след емисията новини „По света и у нас“ в 9:00 часа - и ще продължи до 11:00 часа.
 
Предвидените в новата програмна схема на обществената медия близо два часа ефирно време на ден за темите от културния живот демонстрират разбирането за значимостта им в програмата на БНТ и за приоритетното отношение, което заслужават българските творци, темите за духовността и образованието. Предаването стартира с различна динамика, нови рубрики и повече дебати в областта на културата.

Новият формат на предаването ще даде възможност за по-детайлно представяне на събитията от културния афиш и по-задълбочен анализ. Възстановява се рубриката, в която критици ще дискутират актуалните теми и проблеми в различни сфери на културата.

В навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС в специален модул „Денят започва с култура“ ще представя културните политики и културното наследство на всяка страна-членка на Европейския съюз.

„Ще поканим за събеседници представители на културните институти и посолствата на тези страни в България, но и ще представим известни имена и събития от културния афиш на всяка държава. Целта ни е този модул да влезе в активна комуникация със зрителите и затова ще създадем специална платформа за споделяне на впечатленията им чрез снимки и видеа от културните събития в Европа, на които те са присъствали. Така ще проследим как българите участват в динамиката на европейския културен живот“ – уточнява Севда Шишманова, програмен директор на БНТ1.

Освен утвърдените водещи Александра Гюзелева, Николай Колев, Анна Ангелова и Димитър Стоянович, актуалните теми и проблеми на културния живот ще имат и свои тематични модератори. Специалисти в областта на театъра, музиката, киното, литературата, изящните изкуства ще дискутират в детайли различни аспекти на културния живот и съвременните процеси в творческите индустрии.

Утвърден е новият управителен съвет на БНТ

С 5 гласа „за“, Съветът за електронни медии утвърди състава на Управителния съвет на БНТ, съгласно чл.55 от Закона за радиото и телевизията.
Управителният съвет на БНТ се състои от петима членове и се председателства от Генералния директор на обществената телевизия Константин Каменаров, който е негов член по право.
Членове на Управителния съвет на БНТ са Валери Запрянов, Василена Матакиева, Зина Трифонова и Антон Андонов.
Предложените членове на УС на БНТ отговарят на изискванията на чл.59 от Закона за радиото и телевизията.
На първото заседание на ръководния орган на Българската национална телевизия ще бъдат определени ресорите на членовете на Управителния съвет.

ВАЛЕРИ ЗАПРЯНОВ
ВАСИЛЕНА МАТАКИЕВА
ЗИНА ТРИФОНОВА
АНТОН АНДОНОВ
Report Spam   Logged
TV 81
Зрител
***
Offline Offline

Posts: 341


« Reply #449 on: 14 October 2017 00:17:35 »

Такъв мързел от БНТ просто е непростим. В момента се излъчва концерт с червено лого отдолу под оригиналното на БНТ 1
Report Spam   Logged
spike
Админ
Маниак
******
Offline Offline

Posts: 2 819WWW
« Reply #450 on: 23 October 2017 12:43:03 »

Снощи случайно хванах един филм "Лабиринти на любовта" и той впрочем се оказа доста приятен и неангажиращ, но не това е основната причина да пиша за него. Филмът е ко-продукция между България и Русия и в него имаше сцени, в които се говори на български, но са дублирани на руски и понеже става една мешавица от езици, са сложили субтитри на български, за да се разбере все пак какво говорят хората. Това според мен е доста тъпа постъпка. Какво им пречи след като се говори на български, да си го оставят така, а те решили да го дублират на руски и после да сложат субтитри на български... Undecided
Report Spam   Logged

TopCat
Зрител
***
Offline Offline

Posts: 467WWW
« Reply #451 on: 23 October 2017 14:23:47 »

Снощи случайно хванах един филм "Лабиринти на любовта" и той впрочем се оказа доста приятен и неангажиращ, но не това е основната причина да пиша за него. Филмът е ко-продукция между България и Русия и в него имаше сцени, в които се говори на български, но са дублирани на руски и понеже става една мешавица от езици, са сложили субтитри на български, за да се разбере все пак какво говорят хората. Това според мен е доста тъпа постъпка. Какво им пречи след като се говори на български, да си го оставят така, а те решили да го дублират на руски и после да сложат субтитри на български... Undecided

Филмът е предназначен за руския пазар. Заради това е и дублиран на руски. Версия за широко разпространение в България не е и правена, затова на БНТ е предоставена наличната с руски дублаж. Филмът бе показан единствено на София Филм Фест миналата година.
Report Spam   Logged
spike
Админ
Маниак
******
Offline Offline

Posts: 2 819WWW
« Reply #452 on: 24 October 2017 14:28:25 »

Филмът е предназначен за руския пазар. Заради това е и дублиран на руски. Версия за широко разпространение в България не е и правена, затова на БНТ е предоставена наличната с руски дублаж. Филмът бе показан единствено на София Филм Фест миналата година.
Тъпа история общо взето... След като филмът е ко-продукция между 2 държави, би било редно да се направи версия и на двата езика...

BTW Следващата сряда (на 1 ноември) в 20:50 ще се излъчи премиерно филмът "Каръци".
Report Spam   Logged

spike
Админ
Маниак
******
Offline Offline

Posts: 2 819WWW
« Reply #453 on: 31 October 2017 17:05:53 »

Брей... Този петък (3 ноември) е кинопремиерата на филма "Асансьор за пациенти", а следващата събота (11 ноември) от 21:45ч. филмът ще се излъчи и по "БНТ 1". Досега май не сме имали друг филм, който да се излъчи по телевизията само седмица след кинопремиерата му.
Report Spam   Logged

pesho
Зяпач
**
Offline Offline

Posts: 246


« Reply #454 on: 18 November 2017 02:18:37 »

Quote
Севда Шишманова се разделя с БНТ след 25 години в обществената медия

На 1 декември Севда Шишманова се разделя с екипа на Българската национална телевизия. Професионалната ѝ биография изцяло е свързана с обществената медия. Тя започва кариерата си като репортер в По света и у нас, след което е международен кореспондент от най-горещите точки по света. От 2004 до 2010 година е член на Управителния съвет на БНТ, а в последните 7 години е директор на дирекция Програма БНТ1.

Винаги съм приемала тази позиция като мандатна и в съответствие с изпълнение на гласуваното ми професионално доверие за защитената публично концепция за развитие на БНТ1 в този период, посочва в мотивите си Севда Шишманова.

Севда Шишманова е автор на над 15 документални филма, участвала е в създаването на сериалите на БНТ и е била член на международното жури на редица филмови фестивали.

БНТ цени високо постигнатото от Севда Шишманова и благодари за нейната всеотдайност и професионализъм, заяви генералният директор на БНТ Константин Каменаров.
Report Spam   Logged
spike
Админ
Маниак
******
Offline Offline

Posts: 2 819WWW
« Reply #455 on: 18 November 2017 02:40:11 »

Бре, бре, бре... Интересно сега кой ще е новият програмен директор на "БНТ 1", а и къде ще отиде Севда. Лично аз няма да се учудя да цъфне в екипа на "Нова", понеже Вяра Анкова вече си дръпна хора от БНТ... Smiley
Report Spam   Logged

spike
Админ
Маниак
******
Offline Offline

Posts: 2 819WWW
« Reply #456 on: 01 December 2017 20:42:17 »

Надя Костова е новият програмен директор на БНТ

От 4 декември Надя Костова ще заеме поста програмен директор на Българската национална телевизия. Нейната дейност ще обхване програмното развитие на четирите канала на обществената медия (БНТ1, БНТ2, БНТ HD и БНТ Свят).

В последните 3 години Надя Костова е независим медиен специалист в областта на мениджмънта на телевизионно съдържание. Има професионален опит в разработването на концепции за тематични телевизионни канали и пазарното им въвеждане. Консултирала е проекти за документални и игрални филми и международни копродукции.

От 2005 до 2014 година Надя Костова е програмен директор на ТВ 7 (вкл. каналите НЮЗ 7 и СУПЕР 7). Преди това е била мениджър Международни програми и програмиране и главен редактор Кино и международни програми и Документално кино в Нова телевизия.
Report Spam   Logged

TV 81
Зрител
***
Offline Offline

Posts: 341


« Reply #457 on: 09 December 2017 15:01:36 »

БНТ Свят и БНТ HD също вече са с коледни лога
Report Spam   Logged
The TV Boy
Админ
Маниак
******
Offline Offline

Posts: 2 002


Администратор


WWW
« Reply #458 on: 10 December 2017 15:45:24 »

БНТ Свят и БНТ HD също вече са с коледни лога
Само БНТ 2 в момента не е, но там е анимирано и е 3Д логото и за това сигурно не могат да сложат същите снежинки.
Report Spam   Logged
pesho
Зяпач
**
Offline Offline

Posts: 246


« Reply #459 on: 13 December 2017 00:05:50 »

БНТ2 вече със коледно лого различно от другите канали.
Report Spam   Logged
Pages: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 39   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by EzPortal
Bookmark this site! | Upgrade This Forum
Free SMF Hosting - Create your own Forum

Powered by SMF | SMF © 2016, Simple Machines
Privacy Policy