BG TV Talk
21 June 2024 23:31:59
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
 
  Home Help Search BG TV News CN BG Fans Facebook Contact us Staff List Login Register  

БНТ 2 | новини и коментари

Pages: 1 2 3 [4] 5   Go Down
  Print  
Author Topic: БНТ 2 | новини и коментари  (Read 34372 times)
pesho
Говорител
****
Online Online

Posts: 661


« Reply #60 on: 02 April 2018 23:21:49 »

В новата програма на БНТ2 от 09.04.2018 от всичко правено от РТВЦ ще има  Добро утро с БНТ 2 развлекателната част,Абсурдите с БНТ2,Местно време,Рецепта за култура,Време за губене,Добър ден и Пътувай с БНТ2.По света и у нас паралелно и по двата канала както и културните предавания на БНТ1 ще се повтарят и по БНТ2. Angry Angry Angry
Report Spam   Logged
TopCat
Маниак
*****
Offline Offline

Posts: 1 192WWW
« Reply #61 on: 03 April 2018 09:47:50 »

Каналът ще бъде изцяло обновен от Септември. Регионалните центрове ще получат нови проекти и задания. Не виждам, поне засега, за какво да се ядосваме излишно. В сегашното му състояние, каналът е абсолютно негледаем.
Report Spam   Logged

Hater by Design.
TV 81
Говорител
****
Offline Offline

Posts: 970


« Reply #62 on: 03 April 2018 09:56:28 »

Но все пак регионалните новини трябваше да останат. Още по -добре щеше да е като закупят HD техниката за РТВЦ, да се излъчват с нея. Регионалните телевизии с новинарски емисии в България в момента се броят на пръсти, а сега само това липсваше и по БНТ 2 вече да няма такива. Не стига, че преди 7 години спряха самостоятелното излъчване на РТВЦ...
Report Spam   Logged
TopCat
Маниак
*****
Offline Offline

Posts: 1 192WWW
« Reply #63 on: 03 April 2018 12:11:18 »

Но все пак регионалните новини трябваше да останат. Още по -добре щеше да е като закупят HD техниката за РТВЦ, да се излъчват с нея. Регионалните телевизии с новинарски емисии в България в момента се броят на пръсти, а сега само това липсваше и по БНТ 2 вече да няма такива. Не стига, че преди 7 години спряха самостоятелното излъчване на РТВЦ...

Почти никой не гледа тези новини, а те струват пари. Ако бяха безплатни, да останат, но не са. Бюджетът на телевизията е ограничен. Разбирам ако закриваха центровете да има недоволство, но не, те просто променят концепцията им, купиха им и нова техника.

Всичко ще бъде ОК.
Report Spam   Logged

Hater by Design.
TV 81
Говорител
****
Offline Offline

Posts: 970


« Reply #64 on: 04 April 2018 23:16:30 »

Една много интересна статия, която към края си засяга парадокса с плануваното спиране на новините на БНТ 2, което ще доведе до нарушаване на програмната лицензия.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/2018/04/04/3157921_vkusno_i_bogato_ili_umno_i_vajno/
Quote
Вкусно и богато или умно и важно

Според генералния директор на БНТ, телевизията е станала безпощадна говорилня

От началото на април БНТ започна да променя програмната си схема

- Засега отпадат публицистични предавания за сметка на забавни и развлекателни формати.
- Рекламният бизнес харесва промените, но към тях има и критики.

От началото на април БНТ започна да работи по нова програмна схема. Целият сектор - рекламен и медиен, очакваше с интерес да чуе каква е стратегията, която ще формира облика на обществената телевизия, след като тя коренно промени мениджърския си екип.

Ролята на БНТ в сегашната медийна ситуация е ключова, защото тя може да произвежда предавания, които са непосилни за комерсиалните телевизии, но важни за хората - публицистика, коментари, независими разследвания. При непрекъснатите опити медийната среда да бъде поставена под контрола на властта или близки до нея интереси опасността за БНТ е да се включи във все по-големия сив и послушен хор.


Обновлението на съдържанието е един от основните ангажименти на новия генерален директор Константин Каменаров. За някои от промените, предложени от екипа му, реакциите бяха положителни. Начинът, по който те се случиха, обаче събра и немалко критики.


Реклама

Една част от наблюдателите видяха в новата програмна схема по-малко място за сериозна публицистика и по-голям акцент върху развлекателното съдържание.


Новостите в програмата


В ефира на обществената телевизия вече се излъчва играта "Стани богат". Това е и най-силно рекламираният нов проект по БНТ, който се определя от сегашното ръководството като ключов. Играта е програмирана преди "Лека нощ, деца" и централната новинарска емисия "По света и у нас" в праймтайма (най-гледаното телевизионно време) на БНТ. По данни на рейтинговата агенция ГАРБ, с която БНТ работи, излъчването на първите две-три предавания са повишили рейтинга на медиата близо три пъти в този часови пояс (19.00-19.55 - бел. ред.) в сравнение с преди старта на играта. Ако средният дял от аудиторията на БНТ в праймтайма през март е бил 3.5%, по време на излъчването на "Стани богат" вече е 9.7%.


Другата новост е, че кулинарното предаване на Ути Бъчваров "Бързо, лесно, вкусно" също пада от ефира, но на негово място той ще води друго - "Вкусната Европа", което ще се излъчва всеки делничен ден от седмицата. От новата програмна схема на телевизията отпадат и две аналитични публицистични предавания - "Плюс това", което вървеше в събота сутринта с водещи Георги Милков и Милена Цветанска, изглежда, вече е излишно и аналитичното предаване за международна политика "Светът е седем" на Жени Атанасова и Йоана Левиева. На журналистите не е предоставена възможността да предложат промени в рубриките или да развият концепции за нови.


Нов формат с нов основен водещ в сутрешния блок, изтегляне на културната програма към БНТ2, праймтайм за "Открито" на Валя Ахчиева в ефира на обществената телевизия - това са част от промените в програмната схема, които генералният директор на БНТ Константин Каменаров обяви в интервю за "24 часа". ("Капитал" изпрати до БНТ въпроси за промените в програмната схема, но не получи отговор.)


Засега основният акцент е върху развлекателното съдържание. Остава да се види ще се развива ли най-важният жанр - публицистиката, и как.


Според медийния анализатор и преподавател по медийно право в Софийския университет проф. Нели Огнянова по дефиниция обществената телевизия има дълг да се обръща към хората не само като към потребители, но и като към граждани. "Тя трябва да работи за утвърждаване на ценностите на демокрацията - това е правно задължение, държавите от ЕС са го записали в договорите", коментира Огнянова. Тя обръща внимание, че когато една обществена телевизия започне да се грижи "да излизаме усмихнати от къщи" (цитат от интервюто на Константин Каменаров - бел. ред.), нека изведе на преден план също и своята критична и контролна функция, както и ролята си на форум за значими обществени дебати дори форумът понякога да изглежда като безпощадна говорилня, категорична е преподавателката по медийно право.


Рекламният бранш отчита като положителни опитите да се вкарат предавания, които да вдигнат рейтинга на БНТ и да я направят по-конкурентна на търговските канали.


Според управляващия директор на агенция MediaS Com Александър Гагов последните програмни промени, както и политиката по продажбите за 2018, определено правят БНТ по-конкурентна на търговските телевизии в сравнение с предишни години. "Въпреки че телевизията е обществена, не е нормално най-рейтинговото ѝ предаване да е "Бразди", което е извън праймтайм и е по-скоро нишово. Друг казус, който трябва да реши БНТ чрез програмните промени, е да балансира демографската структура на аудиторията си, като увеличи дела на по-младите. Затова смятаме, че тези промени са в правилната посока от рекламна гледна точка", коментира Гагов.


Изпълнителният директор на Zenith, част от Publicis One, Александър Бирцоев също отбелязва, че забелязва положителна промяна в програмната схема на БНТ, като най-голям успех прогнозира да постигне "Стани богат" заради популярността на формата. "Не очакваме новите предавания да се отразят значително на преразпределението на бюджетите на рекламодателите в полза на БНТ в краткосрочен план, защото по-голямата част от годишните рекламни сделки вече са финализирани, а и е рано да се вадят заключения доколко успешна ще бъде промяната в програмацията", допълва Бирцоев. Според него със сигурност би било полезно да се направи по-широка рекламна кампания на новите предавания, за да може потенциалната им аудитория да разбере за тях.


Освен детайлното изреждане на промените в програмата, новите и отпадащите предавания има значение и начинът, по който телевизията, натоварена с обществени функции, осъществява промените.


В какво е проблемът


Публично ръководството на БНТ досега не е казвало дали зад промените стои някаква стратегия. За новите предавания се разбира от рекламни спотове и едно интервю на генералния директор Константин Каменаров. Накратко, съдържанието се очаква да стане "по-приятно, по-вкусно и по-бляскаво, с малко повече забавление", да има "неща за много по-разнообразни хора от тези, които искат само новини и говорилня" - защото "опасявам се, че сме се превърнали в безпощадна говорилня", казва генералният директор в интервюто за "24 часа".


Липсва яснота и как, по какъв критерий са направени промените в програмата на БНТ. Досега, когато такива са се правили, телевизията винаги е стъпвала в решенията си на предварително направени социологически проучвания за нагласите и интересите на зрителите. Резултатите от тях са били публично представяни едновременно с програмната стратегия на БНТ, за да бъде по-убедително защитена тя. Генералният директор твърди, че промените се правят след допитване и социологическо проучване. Те обаче не са публично оповестени.


Изявленията в медиите повече объркват, а не изясняват намеренията. Така например в коментар пред "Клуб Z" Константин Каменаров обяснява, че "голямата идея е вторият канал (БНТ2 - бел. ред.) да се превърне в нишов канал - за образование и култура". По същата тема пред "24 часа" той обяснява друго - "промяната ще запази цялото съдържание, изисквано от лиценза". Как точно ще се запази една политематична програма и едновременно ще стане тематична/нишова? Според професор Нели Огнянова това логично поражда въпроса - как се извършват промени в БНТ2 без промяна на лицензията? Тя дава пример: новините на БНТ1 и БНТ2 сега са отделни, защото по лицензии изискванията към тях са различни БНТ2 трябва да има не по-малко от 50 на сто регионални новини. Сега научаваме, че двете програми ще имат общи новини. "БНТ ще има своите новини, които ще се излъчват по БНТ2. Новините на БНТ2 няма да ги има вече. Общи новини по коя лицензия", пита проф. Огнянова.


Председателят на СЕМ София Владимирова коментира пред "Капитал", че в регулатора не е постъпвало искане за промяна на лицензията на БНТ2. "Каквито и промени да бъдат предприети, СЕМ трябва да бъде уведомен по закон. Намерението да се промени БНТ2 не ме изненадва, защото то бе декларирано от г-н Каменаров още когато представяше концепцията си за развитието на тевизията по време на конкурса", коментира Владимирова
Report Spam   Logged
TV 81
Говорител
****
Offline Offline

Posts: 970


« Reply #65 on: 12 April 2018 21:01:40 »

В крайна сметка регионалните новини на БНТ 2 от регионалните центрове са подновени в ефира!
Но... се излъчват от понеделник до четвъртък в 10:00ч сутринта. Странното е, че дори не фигурира емисията в EPG. Поне при Виваком е така. https://bnt2.bnt.bg/bg/d/article/bnt2-novini
Report Spam   Logged
pesho
Говорител
****
Online Online

Posts: 661


« Reply #66 on: 13 April 2018 00:44:47 »

Тези новини се водят към сутрешният блок добро утро с БНТ2 и показват репортажи снимани предният ден.Водещите на България днес разговарят от 9,15 до 10,00 на теми свързани с културата и образованието.
Report Spam   Logged
pesho
Говорител
****
Online Online

Posts: 661


« Reply #67 on: 04 September 2018 14:31:51 »

Ето какво ще прави РТВЦ Русе в програмата на БНТ2.Вече е налична и програмата на телевизията от 10 септември в сайта на БНТ.
Quote
От 10 септември се възобновява културно-образователното предаване Добро утро с БНТ 2, като всеки вторник домакин е русенското студио. От 1 октомври втори канал на обществената телевизия започва излъчването на ежедневен едночасов културен слот. Русенските арт-събития ще имат своето запазено място всеки вторник от 18:15 часа. Още в първата седмица на октомври започва и ежедневно предаване за образование, като от Русе то ще се излъчва всяка сряда от 17:30 часа.
Поредицата Златни ръце ще представя всеки вторник майстори-занаятчии не само от Русе, но и от региона на Северна България. 10 хиляди крачки е рубриката, която ще показва всеки вторник от Русе най-интересните места и градски забележителности в пет минути. Веднъж в месеца в понеделник от 20:15 часа в предаването Репетиция русенският екип ще представя най-интересното културно събитие от региона. Предаването за автентичен фолклор, което ще се излъчва в събота от 11 часа по БНТ 2, също е с активно русенско участие.  Веднъж в месеца, в неделя от 10:30 часа своето място в програмата на БНТ 2 ще има и поредицата Домът на вярата, която ще разказва за живота на монасите в манастирите от цяла Северна България.
Report Spam   Logged
pesho
Говорител
****
Online Online

Posts: 661


« Reply #68 on: 24 September 2018 23:36:45 »

Quote
60 минути за култура новото предаване по БНТ2

Предаването запознава зрителите с предстоящите премиери, разказва за постиженията на творци, дискутира процесите в културната сфера.
Културният блок се реализира от регионалните телевизионни центрове на БНТ във Варна, Пловдив, Русе и Благоевград и се излъчва по БНТ2 от понеделник до четвъртък от 18:20 часа.
В рамките на предаването "60 минути за култура" се излъчват рубриките "Златни ръце" и "Олтарите на България".
"Златни ръце" е поредица, която представя уникалните за страната ни традиционни занаяти, запазени и до днес, благодарение на изключителния талант на българските майстори. Продуцент на рубриката е Петя Пантева, сценарист - Роман Сушков, оператор - Николай Лазаров (БНТ Русе);
"Олтарите на България" е документална филмова поредица, която проследява емблематични събития и факти от българската история, а личностите, които попадат във фокуса на камерата, са неразделна част от духовната карта на България. Поредицата представя уникални кадри от исторически забележителности и свети места в Югозападна България, както и исторически местности, които отдавна не са в пределите на страната. Автори на поредицата са Красимир Кушев и Надя Василева, оператор – Методи Стоилков, режисьор – Румяна Ангелакова (БНТ Благоевград).

Quote
Знание.БГ
Образователният блок на БНТ2 представя актуалните теми в българското образование на местно ниво и информира и запознава учащите с промените във формите на обучение.
Предаването се реализира от екипите на регионалните телевизионни центрове на БНТ в Пловдив, Варна, Русе и Благоевград и се излъчва от понеделник до четвъртък от 17:30 часа.

Quote
Натисни F1
Всеки делничен ден от 17:15 часа предаването „Натисни F1” с водещ Крис Захариев представя кратки телевизионни уроци за работа с новите технологии. С помощта на специалисти в отделните епизоди се разглежда по един конкретен проблем - бързо и достъпно дори за хората, които рядко боравят със смартфон или компютър. Със съвети в тях се включват програмисти от различни софтуерни компании, преподаватели по информатика, влогъри и инфлуенсъри. Представят се и безплатни приложения на български разработчици.

Ще има и други нови предавния правени от РТВЦ,но ще отпаднат централните новини от програмата на БНТ2 и ще останат само обедните и късните емисии.Кулинарното предаване ще си съвпада като по БНТ1 ще е от 17 новият брой,а по БНТ2 от 16,45 до 17,15 ще е повторение.
Report Spam   Logged
TV 81
Говорител
****
Offline Offline

Posts: 970


« Reply #69 on: 15 January 2019 16:07:54 »

Предаването на Стойчо Керев "Новото познание" се мести от TV+ в БНТ2. Преди години предаването беше в News7.
Report Spam   Logged
spike
Админ
Маниак
******
Offline Offline

Posts: 5 074« Reply #70 on: 15 January 2019 16:36:52 »

Предаването на Стойчо Керев "Новото познание" се мести от TV+ в БНТ2. Преди години предаването беше в News7.

Хаха... Че те TV+ изобщо имат ли още някакви предавания? Георги Коритаров отиде в "Европа", Божидар Димитров почина, а сега и Стойчо Керев се маха от там.
Report Spam   Logged

TV 81
Говорител
****
Offline Offline

Posts: 970


« Reply #71 on: 15 January 2019 16:41:15 »

Хаха... Че те TV+ изобщо имат ли още някакви предавания? Георги Коритаров отиде в "Европа", Божидар Димитров почина, а сега и Стойчо Керев се маха от там.
Мисля, че предаването на Дремджиев все още се излъчва по TV + и TV 1.
Report Spam   Logged
pesho
Говорител
****
Online Online

Posts: 661


« Reply #72 on: 15 January 2019 23:19:44 »

То БНТ2 стана манджа със грозде.Пълна анархия със стари повторения и мижави предавания.
Report Spam   Logged
TV 81
Говорител
****
Offline Offline

Posts: 970


« Reply #73 on: 16 January 2019 09:29:22 »

То БНТ2 стана манджа със грозде.Пълна анархия със стари повторения и мижави предавания.
Е, има какво да се гледа. Предаването на Керев е сполучливо също.
Report Spam   Logged
spike
Админ
Маниак
******
Offline Offline

Posts: 5 074« Reply #74 on: 12 March 2019 17:38:16 »

Следващата събота (23 март) от 16:00ч. ще се излъчи българският филм "Докато Ая спеше". Не съм 100% сигурен, но това май ще е премиера на филма в национален ефир. Ако не се лъжа, досега е излъчван само по HBO. Иначе ще е малко тъпо, ако наистина това е премиера на филма и са го забутали в събота следобед по "БНТ2", но все пак е по-добре от нищо. Grin
Report Spam   Logged

TV 81
Говорител
****
Offline Offline

Posts: 970


« Reply #75 on: 17 March 2019 22:55:11 »

От кога БНТ 2 е с обновен каш с логото на канала в средата?
При ребрандирането миналата година всички канали на БНТ бяха с общ каш с онази въртележка с единствената разлика, че логото за всеки отделен канал беше различно, както и цвета на "въртележката". Имаше и български фолклорен инструментал, а сега поне при БНТ 2 вече е съвсем променено. Странно.
Report Spam   Logged
Robimir
Говорител
****
Offline Offline

Posts: 761


« Reply #76 on: 18 March 2019 15:23:09 »

От кога БНТ 2 е с обновен каш с логото на канала в средата?
При ребрандирането миналата година всички канали на БНТ бяха с общ каш с онази въртележка с единствената разлика, че логото за всеки отделен канал беше различно, както и цвета на "въртележката". Имаше и български фолклорен инструментал, а сега поне при БНТ 2 вече е съвсем променено. Странно.
И останалите канали на БНТ имат този каш.
Report Spam   Logged
TV 81
Говорител
****
Offline Offline

Posts: 970


« Reply #77 on: 03 July 2019 13:25:15 »

В момента по БНТ2 се излъчва изслушването на кандидатите за генерален директор на БНТ.
Report Spam   Logged
goji7
Зрител
***
Offline Offline

Posts: 327


« Reply #78 on: 03 July 2019 15:14:58 »

И по Канал 3 го дават.
Report Spam   Logged
ivander
Потребител
*
Offline Offline

Posts: 74


« Reply #79 on: 27 July 2019 20:48:42 »

Най-после да видя българска телевизия да излъчва филм, който е 4:3, по правилния начин, а не разтеглено. В момента го дават.
Report Spam   Logged
Pages: 1 2 3 [4] 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by EzPortal
Bookmark this site! | Upgrade This Forum
Free SMF Hosting - Create your own Forum

Powered by SMF | SMF © 2016, Simple Machines
Privacy Policy