goji7
|
На 3 декември се е състояла премиерата на нов независим български филм "Бай Иван", който е продължение на онлайн поредицата "Светът на Ванката": https://www.facebook.com/baiivanmovie/През първите 2 седмици след премиерата си даже филмът е бил лидер в уикенд боксофиса!  Дано след време се появи в нета или по някоя телевизия, че неведнъж сме ставали свидетели как независими филми потъват в небитието. Да, даже знам за немалко хора, които са го гледали вече по 2 пъти. Нормално е, понеже това е влогър, който има голяма аудитория от деца(а и не само) и те като отидат да го гледат и като отиде и някой родител с тях.
|
|
|
|
|
spike
|
НФЦ е с нов директор и това е Петър Тодоров: https://bntnews.bg/news/petar-todorov-e-noviyat-izp-direktor-na-ia-nacionalen-filmov-centar-1184968news.htmlЧестно казано нямам представа кой е този човек, но уж дава заявка за по-справедливо разпределяне на парите за кино. Има и доста богата биография в създаването и разпространението на филми, макар и да не пише конкретни фирми в които е работил. Междувременно Виктор Божинов отново се оплака от шайката некадърници, които властват в НФЦ и подобните комисии. Този път комисията е дала слаба оценка на филма "Голата истина за група Жигули", който е сред най-успешните след 1989г...
Да не говорим и че проектите на Виктор Божинов тенденциозно получават ниски оценки в НФЦ, а след това се превръщат в едни от най-успешните български заглавия ("Възвишение", "Голата истина за група Жигули"). Наистина доста странно толкова години наред държавните пари да се дават за филми, които едва събират по 2-3 хиляди зрители, а тези, дето събират стотици хиляди, тенденциозно биват оценявани като ненадеждни проекти... 
|
|
|
|
flaboyblast
|
В тази оценка доколкото знам влиза и участието във фестивали и колко би могъл да се хареса там.
|
|
|
|
Roostersonair
|
Из описание на най-новият български филм "В сърцето на машината" на режисьора Мартин Макариев, взето от сайта на единственото кино в Благоевград: „В сърцето на машината“ ще е иновативен за българския пазар филм. Това е първата родна продукция, заснета в 4К и HDR качество, с което се постига по-голям контраст и спектър от цветове.
Това май ще е първият български филм, заснет изцяло в 4К качество, че дори и в HDR (High Dynamic Range). Обаче се чудя дали наистина е така, и дали българските филми преди този бяха заснети в 4К. 🤔
|
|
|
|
spike
|
Из описание на най-новият български филм "В сърцето на машината" на режисьора Мартин Макариев, взето от сайта на единственото кино в Благоевград:
Това май ще е първият български филм, заснет изцяло в 4К качество, че дори и в HDR (High Dynamic Range). Обаче се чудя дали наистина е така, и дали българските филми преди този бяха заснети в 4К. 🤔
Не съм се интересувал, но не се сещам няой друг да се е похвалил с 4К филм. Иначе скоро излязоха два нови филма с Китодар Тодоров в главната роля - "Жълт олеандър" и "Късата клечка":
|
|
|
|
|
break
|
Лора от сутрин до вечер (2011) е сниман с фотоапарат.
|
|
|
|
|
The TV Boy
|
Малко оффтопик, но ме тригърва факта че никой все още не е отразил участието на Венци Янков, познат с ролята на Малкия близнак от Под прикритие в сериала на Marvel Studios - Secret Invasion. Ролята на Венци беше доста важна за епизода, не беше просто в бекгрануда и останах приятно изненадан че е получил шанс там, според мен доста добре се справи. Жалко обаче че покрай факта че Дисни+ не е локализиран на български и не му се обръща толкова внимание тук някакси остана това в страни от медиите.
|
|
|
|
BlooMac
|
Понеже „Орденът на еднорога“ много го отразиха. Нищо, че е в HBO Max с български превод. 
|
|
|
|
spike
|
В YouTube е качен българският филм от 2022г. "Чудовища". Дано и други продукции последват този пример, ако нямат сключен договор за излъчване с някоя телевизия, де.
|
|
|
|
passengerbg
Потребител
|
Някой гледал ли е филма "Магистрала" от 1975 г.? Изглежда ми много познат. Скоро не са го давали, но може да съм го гледал преди двадесетина или повече години. https://www.imdb.com/title/tt0328092/В нета има само 2 минути от филма, от един чешки филмов архив Със сигурност не е даван скоро по телевизията.
|
|
|
|
|